Friday, July 31, 2009

Tales of two Michaels part 2



Last time aku sibuk2 dengan Michael Jackson dan Michael Owen ,
sekarang aku ada 2 lagi Michael yang buat paper headline minggu
ini ..

Pertama nya Michael Phelps ,jaguh renang dunia buat pertama
kalinya dalam 4 tahun kalah dalam renang kepada Paul Binderman
perenang dari Jerman . Aku tak tahu lah kalau kontroversi
BONG nya menjejaskan persembahannya di kolam renang hehehe ..




Keduanya , Michael Schumacher akan membuat comeback selepas
bersara selam 3 tahun untuk menggantikan Filippe Massa yang
mengalami kemalangan sebelum ini , sebelum ini Schumi berkeras
tidak akan berlumba lagi tapi sekarang keputusannya berubah
demi MEMBALAS BUDI kepada pasukan Ferrari .

Agaknya mat salleh pun dah pandai kenang budi , masyarakat
kita bila lagi ?

Parkour , senaman yang extreme ..



Semalam aku layan ceta Banlieue 13 , satu filem perancis yang
di bintangi David Belle , seorang ahli parkour yang terkemuka ...

Actually ini adalah cerita ketiga berkenaan parkour yang aku tonton
selepas Yamakasi 1 dan 2 , juga made in france punya filem ...





Apakah Parkour ? ianya adalah sukan luaran yang diperkenalkan
di Perancis , maka tidak hairan lah filem-filem yang aku tonton
semuanya dari sana . Parkour di definasi kan pergerakan dari satu
destinasi ke satu destinasi dengan lancar , effisien dan pantas
mengikut pergerakan dan kebolehan tubuh badan manusia .
Falsafah seorang ahli parkour adalah tiada batas dan halangan bagi
mereka walaupun ianya melibatkan halangan metal dan fizikal .

Istilah Parkour ini diperkenalkan oleh David Belle dan Herbert
Kounde dan istilah ini berasal dari perkataan Perancis , Pak'kuk .
Sekarang aktiviti ini berkembang menjadi satu trend di eropah
dan banyak ahli parkour ini kita dapat lihat dalam iklan , antaranya
di Malaysia iklan 100 Plus . Sayang nya seperti sukan extreme
lain aktiviti ini sering disekat oleh pihak berkuasa tempatan ,
antaranya di United Kingdom dengan alasan mengganggu
ketenteraman awam .

Aku ingin lihat sendiri mereka beraksi di Malaysia . Pendapat aku
kalau Malaysia ingin melihat salah seorang rakyat nya mendapat
perhatian dunia , aktiviti extreme begini patut diceburi bukannya
sukan yang melibatkan perbezaan fizikal seperti Bolasepak dan
Bola keranjang . Kenapa ? sebab sukan ini melibatkan skil individu
itu sendiri bukannya bersaing dengan orang lain . Sekarang sukan
ciptaan kita sendiri , sepak takraw telah menampakkan kita gagal
setelah kalah dengan korea , jadi aktiviti extreme beginilah boleh
menunjukkan rakyat kita juga boleh bersaing dengan masyarakat
luar ...

Thieves bulldoze ATM machine off wall


By Yunus Yussop

BINTULU: An automated teller machine (ATM) at a premises in Kemena Industrial Estate was believed have been pulled off by thieves about 1.50am yesterday using a bulldozer and driven away.

000050283.jpg
LOOKING FOR EVIDENCE: The crime scene is closed to the public to enable police to look for clues. Note the wall where the ATM machine used to be.

It was believed that the crime was carried out by more than one person and the thieves managed to pull the machine from the wall after ramming it in.

A security guard who was stationed at the machine, said he could not do anything about the brazen theft.

He said when the thieves used the bulldozer to rip the machine off he was so shaken by the impact and ferocity.

He said after the thieves escaped with the machine, only then was able to act and inform the police.

By the time the police arrived, the thieves and the ATM machine were gone.

The total loss has yet to be determined, but it was said that the machine was newly reloaded was it was the end of the month and workers were withdrawing their salaries.

Bintulu police chief Superintendent Sulaiman Abdul Razak when contacted yesterday confirmed the incident.

He said the police believed the bulldozer which was used was taken from a nearby workshop.

Later, it was confirmed that the vehicle was found by the police.

Sulaiman said based on the initial investigation they believed that the suspects were probably the former employees of the company as they seemed to know every detail of the place.

In an unrelated incident, a rented house at the MLNG housing area in Kidurong was broken into, believed by three armed robbers.

The incident which occurred around 4am yesterday was a failure for the robbers because their attempt to steal the house owner’s luxury four-wheel drive vehicle was stopped by a neighbour who called the police.

The robbers fled from the area, leaving several tools including a machete and face mask at the rear of the house.

It was said that two robbers escaped in a brown Proton Wira and another accomplice fled on foot.

The police failed to capture the suspect after giving them a chase.

They returned straight away to the rented house and found a man in his 40s wounded, believed to have been slashed in the neck by one of the robbers. He was still breathing then. ( dahsyat betul mainan pencuri zaman sekarang , aku tak tahu nak respek atau kutuk diorang , wasial ehhhh )

Wednesday, July 29, 2009

Bila Virus Ben 10 menyerang kita ...


Juniorku dah kena demam Ben 10 .. dari baju , mainan , seluar hingga
ke jam omnitrix ..
Jam omnitrix ni kalu ikut cerita nya berfungsi
menukarkan Ben menjadi
20 makhluk asing . So bila aku dengan
Juniorku lepak2 di shopping komplek
kadang-kadang boleh
terdengar bunyi pelik2 yang boleh menarik perhatian

orang ramai , rupa rupanya dari Omnitrix Juniorku ..
Ala budak bukan nya kisah sangat pun , apatah lagi budak

bawah 3 tahun macam anak aku ni .. yang penting bagi aku ,
asal saja Juniorku
happy , aku pun happy sekali , jadi aku rasa
selepas ini makin menjadi lah
koleksi Ben 10 anakku .. siapa
tahu kalau dikumpul lama kelamaan value
jadi tinggi ,
boleh lah aku jual balik di E-Bay untuk buat duit hehehe ...


Aku suka Manchester United .



Aku dari umur 13 tahun dah mengikuti aksi mereka
Aku minat giler ngan Eric Cantona , nombor 7 berbahaya
Aku tiru aksi angkat kolar kalau tengah main bola
Aku suka tengok aksinya menerajang
manusia bukan bola
Aku hanya boleh kata dia ini memang gila
Aku juga tak nafikan dia ini lagenda ...





Aku suka David Beckham , Ryan Giggs dan Paul Scholes
Aku anggap diorang "The Golden Generation"
Aku paling suka gaya penampilan mereka
di padang dan media
Aku pasti hantaran bola mereka tepat ke sasaran nya

Aku bangga mereka dah bawa 11 takhta liga
Aku pasti Shearer akan cemburu pada koleksi mereka ...





Aku bangga dengan Cristiano Ronaldo , pemain Terbaik Dunia
Aku asyik dengan partnership Rooney dan Berba
Aku tahu tiada yang sehebat Ferdinand mengawal bola
Aku yakin dengan keberanian Nemanja
Aku pasti Fergie akan tetap menjadi yang terbaik selamanya ..

GLORY GLORY MAN UNITED !



Tuesday, July 28, 2009

Di Pintu Sepi , Satu memori ...

Semalam aku sempat belek2 koleksi cd yang lama dalam simpanan aku .. Bila aku
terjumpa salah satu CD kumpulan Search iaitu album Fenomena tetiba aku
teringat salah satu lagu yang banyak memberi kenangan pada aku masa aku
sedang dalam kesusahan satu ketika dahulu , lagunya Di Pintu Sepi ..

Bagi aku lagu ini adalah luahan hati seorang yang dituduh bersalah sebelum
ada keputusan muktamad , bagaimana kita menghadapi cacian dan kebencian
dari masyarakat yang terus menganggap kita ini jahat dan tak akan berubah .




Percayalah , masa itu aku layan lagu old school dari kumpulan Search ini
sepenuh hati . Dalam hati hanya tuhan yang tahu bagaimana sakit jiwa
menepis pandangan serong dari bekas rakan sepejabat , saudara mara even
orang kampung yang pesimis dengan orang yang dituduh bersalah walaupun
bagi aku hingga kini gagal dibuktikan hehehee ..

So kepada member2 aku yang turut mengalami situasi serupa , jangan putus
harapan dan carilah cd atau download lah lagu Search ini sebagai pegangan
kita di ketika susah ...

Jangan ingat diorang tak prepare !



Hahaha , sapa pulak Si Budi yang bermain bola ni ? sayang nya trip
Manchester United ke Jakarta dibatalkan kerana pengeboman yang meragut
beberapa nyawa ...

Monday, July 27, 2009

Satu jam di Dave's Deli





Dulu masa bujang-bujang aku selalu lepak di restoran Dave's Deli ini .. masa tu tempatnya di Imperial Mall Miri , entah apa sebabnya berpindah ke shoplot berhadapan bangunan Imperial Mall ni . Dulu aku rajin pekena sup ekor nya , perghh ... kelas gitu dengan patinya begitu terasa .. lain lain makanan nya tetap dengan western style , ntah apa namanya tapi aku tahu kalau kita memang selalu panggil dengan panggilan lamb chop , steak , chicken chop dsb . tapi bagi aku tarikan nya dahulu adalah suasana nya yang colourful dan penuh dengan seni .. berbeza dengan keadaan sekarang penampilan restoran nya yang lebih kasual mengikuti restoran lain yang membuat konsep serupa dengan nya antaranya Secret Recipe .. bagaimanapun kalau sekarang bila dah kahwin sekali sekala pekena dekat tempat macam ini apa salah nya kan

Jangan buat bangunan tinggi


Pagi ni aku sempat belek2 online punya paper , maklumlah kena bajet2
sikit ujung bulan ni . Satu perkara yang menarik perhatian aku ialah
pada headline Harian Metro " Kepala Meletup Jatuh Tingkat 16" .

ini adalah salinan kepada berita tersebut

"KUALA LUMPUR: “Saya dengar macam bunyi letupan sebelum melihat satu tubuh manusia di atas lantai bangunan,” kata Hamzah Sharif, 45, menceritakan kejadian seorang pelajar lelaki Universiti Malaya (UM) yang dipercayai terjatuh dari tingkat 16, Apartmen Vista Angkasa, Kampung Kerinchi di sini, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, mangsa, Tan Kian Chong, 22, ditemui dalam keadaan tertiarap dengan keadaan kepalanya berkecai dan kesan darah dilihat terpercik hingga ke tingkat dua bangunan apartmen berkenaan.

Menurutnya, pada awalnya dia menyangka yang terjatuh itu adalah pekerja di bawah jagaannya yang ketika itu sedang menjalankan kerja mencuci bangunan "


Setahu aku ini adalah kes berprofil tinggi ke 2 selepas kes mendiang Teoh Beng
Hock yang hangat diperkatakan sekarang . Belum selesai kes pertama dah muncul
kes mendiang Tan Kian Chong ini .. jadi bagi aku mudah ajer , kalau tak nak
kejadian macam ini berlaku lagi JANGAN BUAT BANGUNAN TINGGI .. Amacam ,
Ada Berani ? ...

Hattori Hanzo handmade sword .



Hattori Hanzo: What do you want with Hattori Hanzo?
The Bride: I need Japanese steel.
Hattori: Why do you need Japanese steel?
The Bride: I have vermin to kill.
Hattori: You must have big rats if you need Hattori Hanzo's steel.
The Bride: Huge


aku suka movie ini dan ini antara dialog yang paling aku suka apabila The Bride datang ke Okinawa Jepun hanya untuk meminta Hattori Hanzo
membuat sebilah pedang khas yang keras dan tajam untuknya .Dipercayai Hattori Hanzo adalah pembuat pedang yang terkemuka untuk pembunuh upahan Bill .





Sunday, July 26, 2009

Bot Ekspress driver , Wa respek lu lah towkey







Aku orang Marudi dan aku sangat bangga jadi orang Marudi

Aku tak nak ceta pasal apa , cuma pasal pengangkutan yang dulunya
fames nak mampus kalau nak ke Marudi . Well patutnya aku kena
bagitau yang Marudi ni satu pekan pesisir sungai yang menjadi tempat
pentadbiran bahagian Baram , Sarawak .. dan kalau dah namanya pesisir
sungai transport utamanya ialah melalui air , dan dalam kes aku ni
bot express .

Fungsinya sama seperti bas , perjalanan ke marudi dari Kuala Baram
mengambil tempoh 3 jam(kira driver bawak ikut law laaaa) .. Dulunya
tambang hanya RM12.00 , lepas tu RM18.00 dan akibat minyak naik
sekarang dah RM 20.00 . Ekspres ni agak2 kalau penuh boleh masuk
100 lebih orang , tak termasuk yang atas atap lah ..

walaupun sekarang dah ada pengangkutan udara dan darat fungsi bot
ekspres tidak dilupakan ... aku lebih prefer naik bot expres berbanding
mengharung jalan darat yang berbukit bukau .. dapat layan wrestling
ataupun movie Barry Prima , best kan ..

Buat pengusaha bot ekspres TUTO,Ziko Z,Sing Hing dan beberapa lagi
company ekspres , you all rocks dude .. harap2 lepas ni aku dapat
free tambang bila aku balik Marudi,kampung kesayangan ku ....



Aku siapa ?




well aku rasa posting ini patut aku buat dari masa aku mula mula create
blog ini ..

Aku orang Miri , keturunan melanau dan melayu . Bapakku dari daerah Dalat
di bahagian Sibu dan emakku orang Marudi di bahagian Miri , kata2 gurauan
aku dgn kawan2 ku aku peranakan Orang putih Dallas dan Madrid .

Aku bukan lah seorang yang terlalu bijak walaupun aku layak bersekolah
di sebuah Kolej terkemuka di Miri the melanjutkan pelajaran di ITM Sarawak
untuk segulung Diploma ajer .

Sekarang aku dah berkeluarga , isteriku berkarier sebagai guru dan aku pula
seorang Kuli di pusat servis kereta . Kerjaku melayan kerenah pelanggan yang
tak pernah puas2 dengan perkhidmatan ... pendek kata akulah tempat meluah
segala dendam kesumat yang tak pernah padam dan aku adalah mesin penyelesai
masalah mereka ... WTF !

Buat masa ni aku ada seorang anak lelaki , dia lah penghibur ketika aku
tension .. segala yang aku buat sekarang adalah kerana dia , aku kerja
kerana dia , kena kutuk dek customer kerana dia ... dia lah permata hati
aku . Jadi untuk soalan aku siapa di atas , bagi aku ini jawapan nya ..

" AKU ADALAH ORANG BIASA-BIASA , TIADA SUPER POWER @ KEKAYAAN YANG
MELAMPAU .. AKU CUMA ORANG YANG TERUS MENGHITUNG HARI BILAKAH AKAN
DATANG NYA KESENANGAN DALAM HIDUP , SAMPAI BILA KAH TUBUH INI AKAN
TERUS SIHAT UNTUK MENERUSKAN KEHIDUPAN .... "

al fatihah


Al fatihah untuk penggiat seni tanah air Yasmin Ahmad ..
Semoga roh mu dicucuri rahmat AMIN ..

Films

* Rabun (My Failing Eyesight) (2003)
* Sepet (Chinese Eye) (2004)
* Gubra (Anxiety) (2006)
* Mukhsin (2007)
* Muallaf (The Convert) (2008)
* Talentime (2009)

Commercials

* Petronas TV Commercial (for Chinese New Year, Hari Raya, Deepavali & National Day)
* Yuzy (2000) Petronas Road Safety Campaign
* Vas Dentures (2000) Celcom
* Tan Hong Ming In Love (2007) Petronas Merdeka Day commercial
* Family (2008) for the Singaporean Ministry of Community Development, Youth and Sports
* Funeral (2009) for the Singaporean Ministry of Community Development, Youth and Sports

Semalam yang hangat bukan kerana panas ...

seperti Monday yang selalunya , Aku tengah sibuk menaip kerja aku yang tak
pernah habis- habis ..
Tetiba aku teringat rhyme lagu WINGS Semalam Yang Hangat , jangan berfikiran
kotor dulu ... The fact is aku memang suka lagu ini bila karaoke dan bila aku
tengah driving ..

Masa ni penyanyi utama WINGS ini adalah saudara Mel.Aku pun tak tahu kenapa
si Mel ni tak mampu bertahan lama tapi bagi aku dia adalah seorang penyanyi
yang mempunyai low note yang selamba , mungkin ketidakmampuan nya membawa lagu
dalam range yang tinggi menyebabkannya gagal bertahan lama tapi bagaimana
pula dengan Mus ...walaupun mempunyai suara high note yang mengancam pun
masih tidak mampu menggugat karisma Awie .

Apa pun Semalam yang Hangat adalah lagu yang selamba , slow , senang dinyanyikan
dengan gitar kapok hehehehe . Boleh lah dikatakan pada zaman aku membesar hampir
semua orang bujang kat tembok2 akan main lagu ni . Lirik nya tidak lah terlalu berkisar dengan betapa "Hangat nya semalam" yang boleh menjurus kepada
pemikiran negatif sesetegah orang tetapi lebih kepada nilai-nilai keamanan,
keinsafan melalui pengalaman seseorang itu ..

"Aku bukan lagi mainan dulu , telah ku campak kan
kau ke mana , ke lautan hitam yang ku mahu , pasti kita tak jumpa ... Semalam , itu semalam , hari ini aku hidup dalam dunia yang aman , kenangan kita lucutkan , kita bakar sama - sama , pengalaman hidup nista .... "

Aku pasti walau 5-6 tahun lagi lagu ini akan tetap jadi request tetapku
ketika karaoke dan dendangan dalam kereta ketika jalan jem heheehehe

Wednesday, July 22, 2009

Metallica juga Rhoma Irama



satu lagi posting dari youtube yang best , gilerrr aaahhhh ...

Layan benar !






Last Sunday bila aku masih tengah demam aku banyak spent masa depanTV bersama anak ku yang sorang tu , Adzlan Haqeem namanya ..

Paling best , bila dah kol 11am , masa tu TV3 tgh main Ultraman Max
aku perasan anak ku ada skil2 tertentu bila melayan TV . Sempat aku
ambik gambar aksi2 Layan Ultraman ..

4 hari yang derita ..

Last week start dari Jumaat aku dilanda demam panas + batuk +
flu .. Dalam hati risau kot kot H1N1 , walaupun lemah tapi dengan
kudrat yang ada dapat jua aku sampai ke klinik panel ( free maaa) .

Bila di klinik tak dapat masuk terus .. kena quaratine kat luar
dlm 3 minit . Doktor sendiri siap keluar buat check up yang patut .
Hati dah start nervous , nasib baik bukan simptom Influenza A
tersebut .

Dalam ceta ini yang bestnya aku dapat MC 2 ari plus hari minggu
aku dapat cuti 3 ari tapi ianya menjadi duka bila aku langsung tak
dapat nak angkat dalam 3 ari tersebut dan hari ke-4 aku masih
teruk demam tapi kena turun kerja ... Argghhhhh ..

GNR tribute to Rhoma Irama



Lawak giler ahhhh ... nak pecah perut ku nangga video clip tok .. lagu Begadang Jangan Begadang

Wednesday, July 15, 2009

Crow zero 2







Aku menunggu sekuel movie ini since April.Adaptasi Takashi Miike dari komik Crow Zero di mana Shun Oguri (Genji Takiya) dan Yamada Takufaki (Tamao Serizawa - Brutal mamat nih) memegang watak utamanya sebagai leader GPS dan Serizawa Army di sebuah sekolah lelaki yang bermasalah Sekolah Lelaki Suzuran .

Sekuel ini di set kan telah berlaku 8 bulan selepas filem pertama , Genji masih belum
berjaya menguasai keseluruhan Sekolah tinggi Suzuran walaupun telah menewaskan
Serizawa Army dalam filem pertama . Puncanya Genji masih belum menang ke atas
Rindaman . Selain itu ada permusuhan dengan sekolah jiran Housen Gakuen yang telah
lama dan persengketaan timbul bila seorang pelajar Housen telah terbunuh bila
bertembung Serizawa Army . Diketuai Taiga Narumi (Kaneko Nabuoki) mereka telah
merancang untuk menyerang Suzuran untuk menyelesaikan pertikaian .

Komplen dan komplen lagi ...


"Kereta baru2 pun ada masalah , komplen seorang salesman kereta pada aku . Belum pass ngan buyer pun dah ada itu ini masalah "(Dalam hal ini jenama , model , company biar aku sendiri yang tahu lah) . Cuma apa yang aku cuba highlight kan di sini apa saja benda buatan manusia tidak pernah sempurna walaupun baru dan lama . Hanya buatan Allah sahaja yang maha sempurna.

Then manusia memang ada satu sikap yang aku benci iaitu tidak mudah puas hati , lebih lagi apabila seseorang itu mengeluarkan sejumlah RM untuknya , tak kira ianya melibatkan
barang @ servis . Bagi aku yang bekerja dalam industri perkhidmatan aka servis kepada manusia2 ,benda ini dah hari hari jumpa , kadang-kadang aku rasa aku dah lali dengan
komplen . Ingat janji buat kerja cukup lah.

Bukan maksud aku selama ini aku kerja tangkap muat aja , tapi bila mengenangkan banyak
kawan aku yang hilang mata pencarian kerana pelanggan yang tak satisfied , sikit-sikit komplen
pihak atasan , keikhlasan untuk bekerja itu kadang-kadang hilang ..

Adakah aku perlu motivasi ? ... Of course , dan motivasi yang sesuai pada aku ada 2 sahaja .

1st. RM yang mahsyuk 2. cuti yang panjang hehehehehe

System of a Down - Chop Suey

videoWake up
CHOP SUEY
(wake up)
Grab a brush and put on a little make up
Hide the scars to fade away the shakeup
(hide the scars to fade away the shakeup)
Whyd you leave the keys up on the table
There you go create another fable
You wanted to
Grab a brush and put on a little makeup
You wanted to
Hide the scars to fade away the shakeup
You wanted to
Whyd you leave the keys up on the table
I dont think you trust in my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die (die)
Wake up
(wake up)
Grab a brush and put on a little make up
Hide the scars to fade away the shakeup
(hide the scars to fade away the shakeup)
Whyd you leave the keys up on the table
There you go create another fable
You wanted to
Grab a brush and put on a little makeup
You wanted to
Hide the scars to fade away the shakeup
You wanted to
Whyd you leave the keys up on the table
I dont think you trust in my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die
In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die
Father father father father
Father into your hand I comend my spirit
Father into your hand why have you forsaken me in your eyes
Forsaken me in your thoughts
Forsaken me in your heart
Forsaken me ohh
Trust in my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die
In my self righteous suicide
I cry when angels deserve to die

Tuesday, July 14, 2009

BMW X6 - Sports Activity Coupe

























Options Options






Base engine size 3.0 liters 4.4 liters
Base engine type I-6 V-8
Horsepower 300 hp 400 hp
Horsepower rpm 5,800 5,500


BMW X6 , kata pengeluarnya ianya model Sports Activity Coupe pertama di dunia . Ianya menggunakan enjin Twin Turbo V8 , 4 luxury seater . Aku puas setakat ambik gambar .
Member ngan aku siap bergaya , buat macam keta sendiri walaupun pada hakikat nya
test drive pun tak boleh (Sebab mahal gile ni wehhh) ..

So bila aku post kan gambar ni aku dah cukup puas hati , ada bukti aku dah ada mcm buat
test drive ... kereta mahal ni nak beli pun 30-40 kali pikir nak beli .. dengar2 lebih 200k .
Dia punya servicing boleh mencecah RM500-600 sekali . Logik kah Kerani macam aku
mampu hehehe ...






























History of the rivalries : Liverpool vs Man United







The rivalry between the two most successful clubs in England transcends football. Its roots were formed back during the days of the industrial revolution. In the early 1800’s, Manchester was taking giant strides on its way to becoming an industrial hub. However, a lot of its raw material had to be shipped to England which could reach Manchester only via the port of Liverpool.

The system worked fine until Liverpool slapped a tax on all goods that were brought in through their port for the various importers in Manchester. Manchester retaliated audaciously and constructed an artificial canal which allowed goods to reach them directly. A ship, representing the canal, has made its way onto the badges of both Manchester clubs, United and City.

The hatred between the Mancs and Scousers (named so because apparently they used to survive on a cheap beef stew called ‘scouse’) is mutual, but the rivalry on the football field actually didn’t start until the decline of the other club from Merseyside, Everton.

After the WW II both clubs have had periods of domination over the other. United dominated the 50’s and clinched the 60’s by winning the European Cup under Sir Matt Busby, even though both teams won two League titles in the decade. The 70’s and 80’s saw the utter domination of Liverpool, with them going on to become the most successful club in English football history. With the turn of the new decade, the tables turned and United won 7 of next 11 titles and carried that success into the new millennium. Liverpool haven’t won a league title in 19 years but can still boast of being the most successful club in England with 5 European titles.

Peta kawasan Bukit Fraser

Monday, July 13, 2009

Fraser Hill 2007
















Family trip ke Fraser Hill Pahang . Tempat peranginan yang pernah menjadi tempat pengambaran filem2 era 80an , di samping ada Golf course yang simple untuk bersantai . Unik nya Fraser Hill ada binaan rumah ala2 british termasuk beberapa buah rumah milik kerabat Sultan Pahang .

Kurt Cobain dalam ingatan


“I'm gonna be a superstar musician, kill myself and go out in a flame of glory, just like Jimi Hendrix” - Kurt Cobain 1967-1994

Aku membesar pada era grunge mula bertapak di dunia , di mana Nirvana , Badmotorfingers , Soundgarden , Alice in chains antara nama band yang album nya menjadi koleksi aku dan member2 . Kurt antara penyanyi yang banyak kontroversi , tetapi tidak dinafikan dia seorang yang kreatif dalam penghasilan album2 Nirvana ..

Come as you are dan Smell like teen spirit adalah lagu wajib time jamming ... sapa yang nak belajar gitar @ bass kena tahu kod gitar lagu2 nih .. even kalau jamming solo ( only guitar n drums ) di Kuching Plaza masa tu , kalau rajin lepak2 confirm boleh dengar 2 3 band akan main lagu yang sama ...

Apabila Kurt Cobain dah dapat jadi superstar , Baginya untuk mencapai tahap lagenda , sepertimana River Phoenix , James Dean , Elvis Presley Kurt mencari jalan mudah untuk mencapai status tersebut ... so on 5 april 1994 , dunia muzik grunge telah kehilangan seorang ikon di hujung senapang nya sendiri .

Bagi aku belum ada insan yang unik macam Kurt hingga masa ini dalam aliran grunge @ Punk @ alternative . Banyak yang mencoba belum ada yang berjaya .. Kurt , may you rest in peace

Friday, July 10, 2009

TM official sponsor Manchester United Malaysia Tour




Ohhh TM (Telekom) ,

Tolong lah ... Dari buat sponsorship grand macam nie better upgrade ko punya streamyx .. Asyik lag bila aku nak buat kerja . Komplen berpuluh kali dah . Sedar tak dari insan macam aku ni lah profit tahunan kau tak putus .. ini luahan beratus unsatisfied customer .

Petikan dari Berita sukan ESPN

"Manchester United are set to kick off their 2009 Asia Tour with a first stop in Kuala Lumpu, Malaysia.

The Premier League champions are set to touch down in Malaysia on Thursday and will have a busy schedule to stick to once they arrive.

Around 50,000 United fans will flood through the gates to witness the Sir Alex Ferguson's men in their first training session due to be held at 1730HKT on Friday.

Come Saturday, the capital of Malaysia will be a sea of red as a sell-out crowd will come together at the Bukit Jalil Stadium to catch their local Malaysia XI take on the Red Devils in an exhibition match.

United will follow up the Malaysian leg with another three games in Indonesia (July 20), Korea (July 24) and China (July 26). "

Konsert Search Di Awan Biru postponed ?


Actually benda ni lah yang buat aku ngan member2 aku fed up ... Kita dah plan baik punya nak berada di Blue Zone masa konsert nih .. Asal nya date konsert ni awal Julai tapi sekarang ditunda until further notice , mcm mana ni beb . Dah tak sabar nak layan Fantasia Bulan Madu , klasik Kejora , hard rock Fenomena ...

Anyway kita masih mencongak date dan bajet . Jadual konsert dalam website yang bertindak mengedarkan tiket still belum ada nyatakan date yang baru . Until further notice huhhhh @#$#@% ..

Thursday, July 9, 2009

Hotel California Unplugged By The Eagles


Hotel California unplugged by The Eagles ... antara beberapa masterpiece sepanjang zaman dari band legenda ini . Aku mula kenal group ini pada tahun 92 , well memang agak lewat tapi syukur lah sebab at least aku boleh jadi seorang pendengar (not quite a fan) yang hingga sekarang still boleh layan karya diorang .


Band Members :
  • Glenn Frey – vocals, guitars, keyboards, synthesizers, harmonica
  • Don Henley – vocals, drums, percussion, guitar, synthesizer
  • Don Felder – guitars, mandolin, vocals, keyboards, synthesizers
  • Joe Walsh – guitars, vocals, keyboards, synthesizers
  • Timothy B. Schmit – bass, vocals



video

" You can check out anytime you like ,
But you can never leave ! "

Wednesday, July 8, 2009

Tale of two Michael's


Percayakah tidak yang bila saja aku create blog nih tetiba pemikiran aku jadi kosong , tak tahu nak berkongsi tentang apa ,Filem?,Muzik?@
Sukan?(Satu topik yang boleh buat seorang lelaki dudok hingga 3-4 cawan kopi) hehehe .

Ok lah .... since baru semalam memorial King Of POP , Michael Jackson (Jacko , your great man ) aku sempat bukak channel tv dan tengok selebriti2 dunia buat ucapan takziah kat allahyarham@mendiang whatever Jacko ni ...

Kekadang aku terpikir , kalau diorang sebegitu "rapat" kenapa semasa hidupnya Jacko melarikan diri sampai ke negara arab ... Aku tak kisah lah asalkan aku dapat terus melayan lagu2 hebat nya ... Thriller , Smooth criminal , Beat It , Billie jean . Sesungguhnya Jacko adalah antara orang Kulit Hitam pertama yang berjaya di industri hiburan amerika hinggakan boleh dikatakan zaman 80an adalah totally zaman insan bernama Michael Jackson ... well Jacko ,
Rest In Peace ...

Hari ini Manchester United confirm dah 2nd signing , Gabriel Obartan .Funny thing is sampai sekarang aku asyik tersasul dia dgn Obama ( Mr Barrack Obama ). Kalau ikut dalam youtube macam ok la budak ni ...
Just wait and see lah kata omputeh , tetapi kita rugi sebab next week dia tak join datang ke malaysia , dapat jumpa Michael Owen (term seorang ahli sukan , kuda tua) pun ok lah ...Aku percaya , dia kalau tak pulih pun , hampir2 regain full fitness few weeks akan datang . Dia tak akan sepantas dulu ,tapi pengalaman lah sebab utama SAF
nak ambik dia rasanya .


Well , aku rasa mukaddimah aku cukup dah ... aku tak sure bila nak update tapi aku
pasti aku akan datang lagi !! aslkm ..