Monday, August 31, 2009

Mereka memang Terer .. terer menciplak !


Sebenarnya aku memang respek pemikiran orang china ni , diorang memang pakar dalam ekonomi , diorang tahu yang ekonomi mereka dahulu ketika zaman komunis tidak mengizinkan mereka berbelanja besar jadi mereka selalu ambil jalan mudah iaitu dengan memperkenalkan teknologi ciplak atau pun meniru , walaupun tidak sepenuhnya tapi dengan gambar yang ada di bawah ini ada terbukti mereka memang berniat nak tiru, cuma adjust sikit2 , tapi yang aku pasti kualitinya samalah dengan kualiti barang kedai serbaneka paling murah di dunia , Kedai RM2.00 yang tumboh bagai cendawan di negara kita ... so malas nak ceta panjang , terpulang lah samada nak ketawa atau berdukacita melihat kereta@bakal kereta anda diciplak sebegini rupa . ^_^

Mercedes C-Class vs. Geely Merrie 300

Daewoo Matiz vs. Chery QQ

European Smart vs. Chinese Smart

Honda CRV vs. Laibao SRV

Toyota Prado vs. Dadi Shuttle

Rolls-Royce Phantom vs. Hongqi HQD

Nissan X-Trail vs. Greatwall Sing

BMW 7 Series vs. BYD F6


* PS - sebelum beli kereta check2 lah dulu ye ... sebab cherry dah ada di malaysia tak mustahil brand lain tu belum masuk market lagi ..

Friday, August 28, 2009

Jersey Real Madrid pelbagai bahasa ... Versi Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

Nama Cristiano Ronaldo dilakarkan dalam bahasa inggeris , Cina , Arab dan Jepun . Aku tak pernah tengojk jersey bola arab tapi aku pasti ini strategi marketing yang melampau daripada Real MAdrid hehehee , nak cover hutang yang mencecah 800 juta lah ni kan .

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

Strategi ini aku rasa berjaya menarik perhatian peminat Cristiano Ronaldo even aku sendiri tertarik dengan jersey versi arab . Nampak classy , tetapi memandangkan aku dah anti Real Madrid season ni cukuplah aku sekadar melihat gambar ... Nak mendapatkan jersey ini boleh blah laaaaa ...

Wednesday, August 26, 2009

Channel " Siti " , naik lah bil Astro aku ...


Agak lama aku tak update blog aku nih , otak jadi
tepu , kerja makin banyak dan aku jadi boring untuk
menulis buat seketika , jadi bulan posa ini aku banyak
menghabiskan masa aku menonton TV ..

Dal
am seminggu aku rasa malam hari Rabu ajer yang
paling best kalau diikut kan rancangan2 yang disiarkan .
Perlu aku inform yang aku subscribe macam-macam
pakej Astro , jadi pilihan aku tak terhad , hari Rabu hari
yang aku tunggu-tunggu , sebab nya dalam hidup aku yang
sukakan rancangan TV tertentu aku dapat buat satu jadual
rancangan TV yang menarik dalam seminggu mengikut
citarasa aku .



  • Isnin - Ninja Warrior , NCIS , Premier league highlight
  • Selasa - Chuck , WWE
  • Rabu - Goals , Numbers , CSI ,CSI dan CSI lagi ,WWE TV3 , Doing Davinci
  • Khamis - Breaking the magician code , Mythbusters ,
  • Jumaat - Ntah hapa-hapa takdak syok punya ceta
  • Sabtu - kalau M.U takdak game pun ntah hapa-hapa punya ceta
  • Ahad - Pun kalau M.U takdak main then movie tak best baik aku tido


So sekarang aku rasa korang tahu kenapa aku suka
malam rabu . Then semalam aku sempat tengok GalaTV
Siti Nurhaliza akan ada channel dia sendiri , tapi bermula
pada 30hb sampai 31 hb di Astro .. marketing baek punya
tu woooi . Apa lagi promosi habis-habisan lah kak CT ngan
Astro . Aku rasa confirm bil Astro akan mencanak naik macam
RM12 lebih yang aku terpaksa bayar ekstra sebab nak tengok
bola .. Alasan sebab kos penyiaran mahal , Woi dah lah AF
ko makan duit customer bil pun nak kena naik jugak lah ..
Nasib lah aku takdak parabola ...

Tuesday, August 25, 2009

I Can Keep Fasting In Ramadan Even When I Am Playing – Fredi Kanoute

Fredi explains how he makes the seemingly impossible a reality during a certain month each year...

Fred Kanoute - Sevilla (AFP)


To be tremendously fit is a must for all professional footballers: a demand that leads some Muslim players to forgo the duty of fasting during Ramadan, preferring to fulfill their obligation when the football season ends. However, for Sevilla’s Freddie Kanoute, this is not the case.

The former Tottenham Hotspur striker believes it is possible for a modern footballer to remain in peak physical condition during the holy month.

The likes of Kanoute, along with Real Madrid's Mahamadou Diarra, Lassana Diarra, and Karim Benzema, are the talk of football world as doctors work around the clock to formulate a routine in order to keep them hydrated during the fasting process.

And as Spanish tabloids splash headlines about the fasting month and debates rage about whether players should even be allowed to fast and play during Ramadan - Kanoute insists he just wants to get on with it.

“I try to respect my faith and follow it as best I can,” Kanoute told Goal.com.

“It is sometimes harder to keep the fast because here in the south of Spain it is very hot, but I can do it, thank God.

“There are many Muslim footballers who people just do not know about in England in Spain, France and in many other leagues too. But having faith and practicing Ramadan is not something they wish to tell the world about.

“Personally, having faith helps my football and football helps me to be healthy and strengthens me. There is no conflict because people who know about Islam, they know that fasting empowers and does not weaken the Muslim.”

While Barcelona's fans are wondering if the likes of Eric Abidal, Seydou Keita and Yaya Toure - all Muslims - will be fasting, Real Madrid fans know of the importance their Muslim players - especially Mahamadou Diarra - place in their religion and his traditions.


Respect | Mahamadou Diarra
“Every coach has respected my decision,” says Diarra on his Real Madrid profile page.

“They are difficult days during which one needs to eat, but it only lasts one month. I have another ten to play well.”

The Sevilla and Real Madrid players stance on Ramadan is shared by eminent specialist - Doctor Yacine Zerguni, a member of the FIFA and CAF Sports Medical Committees.

Zerguni collaborated with F-marc, the FIFA Medical Assessment and Research Centre, in a study on the effects of observing Ramadan for Muslim players: two professional football clubs in Algeria agreed to undergo biological, clinical and psychological tests before, during and after the month of Ramadan.

The study constituted a world first in this particular area and formed the foundations for scientific analysis of the potential impact of Ramadan on player performance.

“This month of physical and mental self discipline, which must also be free from any unhealthy or aggressive behaviour,” Zerguni told Goal.com, when asked if Ramadan was compatible with the practice of top-level football.

“Ramadan is intended be a period of internal purification and meditation; a period of regeneration. It is far from harmful. Indeed, the psychological study of the personality formed an integral part of our research project.


"

Ramadan is intended be a period of internal purification and meditation; a period of regeneration. It is far from harmful.
"

“And although many players who were tested could not adapt to playing whilst fasting, one has to remember that it is highly likely that the effects of Ramadan are also linked to the spiritual qualities and physical capabilities of each athlete.

“Therefore certain players who continuously observe Ramadan when playing: their body can adapt because they are used to it - but many players can get tired. Players will have to work on effective pre- and post-match routines that will help them conserve energy and strength.”


Making a difference | Kanoute
Both Mahamadou Diarra and Kanoute place particular emphasis on the charity work during Ramadan. They donate a large portion of their earnings to charities in Mali with the hope of building a better future for their fellow citizens.

For Kanoute, a chance to “make a difference during Ramadan” is something very close to his heart.

“During Ramadan I give my all for my club and try not to let my team-mates and the fans down," he continued. "Everyone here has been very good to me and they understand. They also understand that during Ramadan you have a chance to reach out to those in need.

“For me, my charity is very important. I wanted to help with charity work for some time and a few years ago I went ahead with it and The Mali Children’s Village cares for orphaned and vulnerable children. There is a very big need to work with children here, especially orphans.

“My father was born a Muslim but as an orphan, he didn’t really know a lot about it, but he did try to teach me a few things. Children are our future and we should always try to ensure they are safe and have a good upbringing.”

Friday, August 21, 2009

Ragam Puasa

Selamat Berpuasa untuk semua , hari pertama ini
aku kerja half day jer , tetapi memang banyak benda
yang aku kena settle hari ini membuatkan masa aku
pack , nak menulis pun kena curi2 masa ..

So macam biasa bulan ramadan ni banyak kawan2
aku turut berniaga , Mak Afda dengan Sup Power nya ,
Rohaidi dengan juadah berbagai rupa . Selain itu ada
Jamil dengan keropok lekornya dan dulu aku selalu jumpa
Pet berjual minuman , tak pasti lah musim ramadan kali ini .
Nyata sekarang peluang kita catik rezeki . Tapi aku target
hari ni nak pekena bubur pedas , tutup dulu ceta nasi
lalapan . Bubur pedas kebanggaan rakyat Sarawak
bukan lah macam bubur lambok yang popular di
KL tu . Ianya bukan nasi bubur tetapi lebih kepada lauk
yang di makan beserta nasi . Istimewanya bubur pedas
ini ia boleh dicampor dengan pelbagai jenis sayur dan jenis
daging membuatkan ianya popular pada masyarakat tempatan .

Dan satu lagi juadah yang aku nanti ialah Kuih Perahu ntah
betul kah tidak namanya ... yang ni desert popular di
tempat aku , kalau dulu seringgit boleh dapat 5 sekarang
boleh dapat 2 jer , sebab gula naik hahahaa .. Lagipun
hanya ada pada bulan posa lah .. kalau tak silap guna tepung
beras ngan santan kaw kaw .

Aku cukup tak sabar , bajet biar cantek supaya hajat aku
sampai . Inilah best hari pertama posa , semua nak beli ,
semua nak dirasa .. So geng aku ucapkan selamat berpuasa
, jangan puasa yuk yuk , tengahari buka periuk ... Aminnn


Lagu malam Jumaat Kliwon




Suka suka ajak bah !!!

Jumaat to forget !


Aku cukup letih hari ini , nasib baik belum lagi
tiba bulan posa . Banyak keta yang datang servis ,
penuh dengan masalah-masalahnya yang tersendiri .
Aku terima aduan seadanya , samada aduan itu beserta
dengan muka yang manis ataupun dengan kutukan
yang pedas dan sinis untuk didengar oleh telinga .
Hari ini aku dapat jual satu set kunci baru untuk
sebuah lori , baru ku tahu yang satu set dekat RM500
tak campur upah pemasangan .. So pengajaran
untuk aku dan semua kawan2 "JANGAN HILANG KUNCI" ,
dan lebih lagi jangan hilang sekali dengan sistem
penggera @ alarm . Kepayahan tu sehhhh .. dan proses
pemasangan bukan lah semudah yang kita sangka ..
kena pasang , dan set balik dia punya alarm module ..

Cukup lah , satu masalah baru selesai , kemudian
aku kena belajar sistem software baru untuk kerjaku
sekarang ... banyak tu beb , untuk aku yang dah sedia
maklum lembap pemikiran (maklumlah.. belajar tak
tinggi) ini adalah satu beban yang sukar ... ditambah lagi
dengan faktor kemalasan yang tidak dapat bendung ,
otakku carut ... mengikut term yang selalu kawan ku
Jupiter gunakan bila lost in space ..

So aku boleh describe , hari ini aku bosan , lost , awkward ,
takdak idea , merusuh . Just menghitung masa untuk start
keta balik rumah , dah terbayang masakan mak aku ..
dah terbayang muka juniorku mengajak aku ronda2
di sekeliling Taman kediaman ku ini .. Bagiku aktiviti
itu lebih baik dari duduk lepak tak ada haluan di opis
ini ... dah 4 movie aku download kan untuk membuang
masa hahaha ... dan aku komplen sakit hati dan sakit jiwa
dengan formen ku yang asyik merungut dengan mekanik2nya .
Weiii aku bukan tempat MENGADU lah bro ...

Tapi aku tak lupa dalam islam hari ini adalah antara
hari kebesaran nya .. kita tunaikan solat jumaat pada
hari ini dan banyak perkara yang baik berlaku pada hari
ini ... Bukan aku nak merendah kan kebesaran hari ini
tapi pada diri aku sendiri , apa yang berlaku pada hari
ini menyebabkan hari ini a FRIDAY TO FORGET !

Wednesday, August 19, 2009

Aku dan sesuatu ...

Aku just dapat idea apa nak ku tulis sekarang ,
baik aku ceta pasal workstation aku sekarang . Dimana
aku mencari rejeki . Inilah PC opis aku , tempat aku
mengarang blog ini sekarang . Very the old school
sebab monitor besar macam Gajah . Tak main lah
flat screen , aku rasa macam tu lah lebih kurang
pendapat bos aku hahaha .


CPU yang popular di opis aku kerana lagging , penuh dengan fail
MP3 lagu-lagu popular masakini dan juga lagu Spring hahaha , wasial
eh , aku xda simpan lagu Spring ye .. Lagging sebab RAM CPU
aku begitu low grade , tidak sesuai untuk zaman IT ini .



Telepon yang selalu terima panggilan melibatkan masalah

customer aku , letih aku melayan sampai tercabut tali kabel ,
Bos tengoklah pekerja kau yang berdedikasi nih ... Supply lah
telefon baru ...


Part ni takdak kena mengena , ini bateri kereta waranti
hahahaa .. ini lah kerja aku , tolong atur warranti sparepart
kereta . Jadi boss , kalau u terbaca blog i ni paham-pahamlah
KULI YOU MAU PC BARU , BARU DAPAT KEJA !


Petang yang indah .. Sempena Ramadhan ..



Highway ke Batu 1 - Kuala Baram



Aku pernah berangan jadi photographer ,
tapi bila dengar ongkos nya terbantut
minatku heheheheee



Indahnya petang sebelum matahari terbenam



Syukur ke hadrat Allah

Sekian lama aku simpan gambar-gambar suasana petang
sepanjang jalan ku pulang kerja , baru hari ini aku sedar
yang aku belum postkan dalam blog aku , walaupun memang
diakui niat asal aku nak posting kan benda ni awal2 . Jadi
sempena kedatangan bulan mulia , Bulan Ramadhan , aku
selitkan gambar kebesaran ciptaan Allah sebagai ilham
untuk meneruskan kehidupan .

"Daripada Anas (r.a), Katanya: Bersabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba apabila melihat ia sehari bulan Ramadan lantas dia memuji Allah ( kerana kedatangan bulan rahmat dengan kelebihan dan keistimewaanya) kemudian dibacanya Al-Fatihah tujuh kali, melainkan diafiatkan Allah daripada sakit matanya pada bulan ini."

( SORRY KALAU TAK CLEAR , PIXEL CAMERA KU HANYA 1.3MP )

Terima Kasih !



Hari ini Blog aku telah dilawati oleh 100 pengunjung

terima kasih kerana rajin kan diri untuk singgah , tidak
lah aku menyangka benda yang aku create untuk suka-suka
pada asalnya telah menjadi satu hobi pada aku . Terima
kasih kerana memberi semangat untuk aku terus menulis .
Terima kasih Mohazy sebagai pengunjung setia , Kerangeleber
sebagai pengunjung jarang2 hahaha .. bagi yang lain anonymous
terima kasih aku ucapkan .

THANK YOU BRO.

ps - selamat berpuasa

Jadual Berbuka Puasa ZON 2 Sarawak

Zon 2 - Niah, Belaga, Sibuti, Miri, Bekenu, Marudi

Tarikh Hari Imsak Berbuka/Maghrib
01-09-2008 Isnin 4:54 18:32
02-09-2008 Selasa 4:54 18:31
03-09-2008 Rabu 4:53 18:31
04-09-2008 Khamis 4:53 18:30
05-09-2008 Jumaat 4:53 18:30
06-09-2008 Sabtu 4:53 18:30
07-09-2008 Ahad 4:53 18:29
08-09-2008 Isnin 4:53 18:29
09-09-2008 Selasa 4:52 18:28
10-09-2008 Rabu 4:52 18:28
11-09-2008 Khamis 4:52 18:27
12-09-2008 Jumaat 4:50 18:26
13-09-2008 Sabtu 4:50 18:25
14-09-2008 Ahad 4:51 18:26
15-09-2008 Isnin 4:51 18:26
16-09-2008 Selasa 4:51 18:25
17-09-2008 Rabu 4:51 18:25
18-09-2008 Khamis 4:51 18:24
19-09-2008 Jumaat 4:50 18:24
20-09-2008 Sabtu 4:50 18:23
21-09-2008 Ahad 4:50 18:23
22-09-2008 Isnin 4:50 18:23
23-09-2008 Selasa 4:49 18:22
24-09-2008 Rabu 4:49 18:21
25-09-2008 Khamis 4:49 18:21
26-09-2008 Jumaat 4:49 18:20
27-09-2008 Sabtu 4:48 18:20
28-09-2008 Ahad 4:48 18:20
29-09-2008 Isnin 4:48 18:19
30-09-2008 Selasa 4:48 18:19

Tuesday, August 18, 2009

Hyundai i30 .

FRONT VIEW

Hari ini kita receive model Hyundai baru , Model pengganti Matrix
katanya . Namanya Hyundai i30 , agak ber citarasakan sporty
, maklumlah targetnya remaja yang kaya raya . Kereta
hatchback ini dikeluarkan di pasaran duniaawal 2009
dan baru diperkenalkan di Malaysia oleh Hyundai
Sime Darby , agen tunggal Hyundai di negara ini .

REAR VIEW

Model ni 1600 cc , ada dalam gear automatik , manual ... Ada jugak
versi 2000 cc . Rim ada multiple choices , makin besar cc makin
besar lah rim yang Hyundai offer . Selain itu ada beberapa features
lain antaranya ESP ( Electric Stability Program) , ABS dengan EBD dan
yang best 300,000km @ 5 tahun Warranti .Pendapat peribadi aku ,
BOLEHLAH .. kerana harganyayang agak di luar kemampuan aku
hahahha , lain lah kalau aku pilot kapalterbang atau kapal selam ..



SIDE VIEW
FYI aku create post ni hanya untuk suka suka saja so any further
inquiry sila silalah ke pengedar Hyundai yang berdekatan . Bukan nya
aku salesman pun nak kasi info lebih lebih hahaha .. aku tolong
promote untuk company tempat aku keja ajer .

A tribute to Quentin Tarantino .

Tarantino was born in Knoxville, the son of Connie Zastoupil ( McHugh), a health care executive and nurse, and Tony Tarantino, an actor and amateur musician born in Queens, New York . Tarantino's father is part Italian and his mother is of Irish and Cherokee Native American ancestry. Dropping out of Narbonne High School in Harbor City, California at the age of 15, he went on to learn acting at the James Best Theatre Company. At the age of 22, he landed a job at the Manhattan Beach Video Archives, a now defunct video rental store in Manhattan Beach, California where he and fellow movie buffs like Roger Avary spent all day discussing and recommending films to customers such as actor Danny Strong.

Tarantino often uses unconventional storytelling device in his films, such as retrospective (Reservoir Dogs), non-linear (Pulp Fiction), novelistic, "chapter" format dramaturgy (Kill Bill, Four Rooms), or time-twisting (Jackie Brown in the sequence showing what all the main characters did at the money drop in the mall or in Death Proof when he shows the car accident one time for every character involved). He guest directed a scene in Sin City which used a similar layout.

He was thanked in the liner notes of Nirvana's final studio album In Utero although the spelling of his name is incorrect. Tarantino returned the favor by thanking Nirvana on the Pulp Fiction soundtrack, along with the message "RIP Kurt". It is known that Cobain and his wife Courtney Love turned down an offer to act in Pulp Fiction as Lance & Jody.

10 Worst Q.Tarantino Movies .. I Dont know Why ?

The Worst:

5. Death Proof
In 2007 Tarantino paired with director Robert Rodriquez (Sin City, Desperado) to create something to pay homage to bloody exploitation pictures of the 60s and 70s. The result is "Grindhouse," a double feature containing the films Planet Terror (directed by Rodriquez) and "Death Proof" (helmed by QT). But after a brilliant first-half effort from Rodriguez, "Death Proof" paled in comparison and that element of dialog that the director is famous for seemed lacking and slowed the movie down to a snail's pace. Stuntman Mike's (Kurt Russell) car is awesome though, and the final showdown car chase was fantastic, but after an hour of boring dialog it proved too little, too late.

Death Proof

4. From Dusk Till Dawn
Ireland didn't think too highly of this film due to its harsh content. The film, screenplay by Tarantino and directed by longtime friend Robert Rodriguez, was about two brothers that escape from a court hearing and make a run to Mexico. While in Mexico, they encounter blood-thirsty Vampires in a strip joint. Despite featuring gore-mastermind Tom Savini it only grossed $25 million. It was released in 1996, and the Emerald Isle released its ban on the film in 2000.

3. Four Rooms
A sloppily pieced together series of vignettes about a hotel bellhop and the four rooms he visits during his first night on the job, Tarantino's portion of the film centers on whether or not someone can get a Zippo lighter to light 10 times in a row. The results are hilarious and the film has its moments, but on the heels of "Pulp Fiction's" release it was unexpected and seemed out of place for QT.

2. Destiny Turns On The Radio
Bad plot, bad acting, unbelievable ending. Quentin Tarantino plays Johnny Destiny and keeps showing up to guide people along the proper paths. If you think this sounds out of place for QT, it is. Perhaps if he had written the screenplay for it instead of just starring in it the film might have been a better effort, but that's unlikely.

1. Natural Born Killers
Tarantino was one of four screenwriters on Oliver Stone's film that glorified serial killers. The story of Mickey and Mallory Knox, played by Woody Harrelson and Juliette Lewis, satirized mass murder and portrayed the media as a hunger driven, unapologetic beast. This attention whoring couple that loves violence as much as each other seeks fame and glory by brutally murdering people in an attempt to keep the tabloid media sated with stories of their antics. Robert Downey Jr. stars as Wayne Gale, a reporter more interested in getting the big stories from and about the couple, than respecting their victims.

Natural Born Killers is a modern-day telling of Bonnie and Clyde, only instead of having main characters that one can sympathize with and even come to like, Killers' killers are nothing short of despicable. Throw in ridiculous, over-the-top killings; such as the gruesome murder of Mallory's parents-- carried out as a game show parody-- and it makes this attempt at satirizing the media and the American public's attitude toward violence just an uncomfortable ride along a cold-hearted killing spree.

Up next for QT is a major project he's been working on for years: a loose remake of the 1978 WWII drama Inglorious Bastards, about a group of American soldiers due for court-martial who escape and become unsung heroes in the war. This one is due in 2010, and Tarantino will reteam with perennial favorites Tim Roth and Michael Madsen. Rumor has it that it may be released as a miniseries instead of in theaters due to its epic six-hour length; or it may be split up like Kill Bill was. Stay tuned to find out if it makes either of the two aforementioned lists!

10 Best Q.Tarantino Movies

5. Jackie Brown
Pam Grier doing classic Pam Grier in QT's adaptation of Elmore Leonard's "Rum Punch." A bona-fide pioneer actress in many a blaxploitation pic, Grier's title character seems like an innocent flight attendant, but we quickly find out that she's just as bad-ass as Foxy Brown was. Sneaky and conniving, Jackie Brown pits the feds against her "employer," Ordell Robbie (Samuel L. Jackson) so she can sneak off with a big bag full of money. Co-stars Michael Keaton, Bridget Fonda, Robert Forster and Robert De Niro solidify this masterpiece of dialog-driven celluloid.

Jackie Brown

4. Kill Bill (Vol. 1 & 2)
"Kill Bill" is actually one whole movie that was broken into two parts. Uma Thurman stars as "The Bride," one-fifth of a team of assassins working for Bill (David Carradine). Beatrix Kiddo, a.k.a. "The Bride," opts out of Bill's gang and is on the verge of getting married and leaving her past skeletons locked up, but as fate would have it, Bill shows up at her wedding to prove that you can't run too far away from your problems. Bill and his cohorts massacre the folks at Kiddo's wedding rehearsal and leave her for dead; but she survives and decides that exacting revenge on those parties responsible for ruining her new life is the way to go.

In Vol. 1 she sets her sights on Vernita Green (Vivica A. Fox) and O-Ren Ishii (Lucy Liu) before sending a recently limbless Sophie Fatale (Julie Dreyfus) to let Bill know that she's coming for him. Vol. 2. is the gem of the two though, thick with Tarantino's rich dialog and having perhaps the greatest sword fight ever filmed in a trailer between The Bride and the sinister and relentless Elle Driver (Daryl Hannah).

Kill Bill Vol. 1

3. Reservoir Dogs
Tarantino's directorial debut was made possible by selling the script for True Romance in order to finance it. The film details the events prior to and following a bank heist gone awry. QT's signature dialog-filled scenes give his short-lived characters depth, despite having conversations that really don't have much to do at all with the story. "Reservoir Dogs" quickly went on to cult classic status, and although it was a box office bomb the film solidified Tarantino's place in Hollywood as one of the top up-and-coming directors.

2. True Romance
"True Romance" is the one Tarantino film that gets too often overlooked. Brilliant writing coupled with an array of stars ranging from Christian Slater and Patricia Arquette to Bronson Pinchot and Brad Pitt provide the backbone of the story; but it's the exchange between Dennis Hopper's cop and Christopher Walken's mob boss that steals the show here.

1. Pulp Fiction
Nominated for seven Oscars (including Best Picture), "Pulp Fiction" earned $212.9 million in gross revenue and was a blockbuster smash. This masterpiece remains today to be QT's best film, pairing uber-violence with rich dialog and a bevy of stars, including Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Eric Stoltz, Tim Roth, Harvey Keitel and John Travolta (whose career was resurrected following the film's success).

Pulp Fiction

Monday, August 17, 2009

Tarantino 20 favourite movie .

  1. BATTLE ROYALLE ( JAPANESE MOVIE)
  2. ANYTHING ELSE
  3. AUDITION
  4. THE BLADE (CHINESE MOVIE)
  5. BOOGIE NIGHTS
  6. DAZED N CONFUSED
  7. DOG (KOREAN MOVIE)
  8. FIGHT CLUB
  9. FRIDAY
  10. THE HOST (KOREAN MOVIE)
  11. THE INSIDER
  12. JOINT SECURITY AREA J.A.S (KOREAN MOVIE)
  13. LOST IN TRANSLATION
  14. THE MATRIX
  15. MEMORIES OF MURDER (KOREAN MOVIE)
  16. POLICE STORY 3 @ SUPERCOP
  17. SHAWN OF THE DEAD
  18. SPEED
  19. TEAM AMERICA
  20. UNBREAKABLE
Bagi aku list ini menunjukkan bagaimana berbezanya
citaras
a Tarantino berbanding pengarah terkenal yang lain .
The best bagi Tarantino is Battle Royalle . Luckily
aku dah tengok 2 movie ini , Battle Royalle dan Battle
Royalle - Requiem . Memang ganas dan aku paham kenapa
filem2 Tarantino ada sedikit influence cerita ini .

Influence yang aku cuba maksudkan :
  • Bertemakan ketimuran
  • percikan darah yang melampau
  • Chicks yang muda , seksi dan kejam
  • bila adegan pembunuhan memang melampau
  • suasana yang suram, dark dan ngeri

Cerita pasal kereta kecil Malaysia .



Perodua Kancil

Posting aku ini bukanlah berkenaan dengan haiwan kecik
bernama sang kancil ini tetapi kereta buatan Malaysia iaitu
Perodua Kancil . Kenapa aku tertarik nak posting , sebab
masyarakat Malaysia yang gemar membuat modifikasi
kereta gemar menggunakan kereta kecil ini untuk menghasilkan
satu seni modifikasi hingga menjadi pelbagai bentuk dan rupa .
Model yang diasaskan daripada Daihatsu Mira ini popular kerana
harganya lebih murah dan mudah mendapatkan perkakasan
alat ganti samada daripada kedai aksesori ataupun yang
lebih popular , Kedai Half Cut .




Daihatsu Opti

Antara trend yang popular ialah JDM (Japanese Domestic Market)
di mana hampir kesemua peralatan samada dari bahagian
enjin dan bodykit mengikut spesifikasi asal kereta buatan
Jepun . Antara yang popular adalah enjin moden L2 ataupun
L5 .Selain itu trend lain yang popular adalah mengikut Stail
terkenal antaranya Hello Kitty ataupun V.I.P Style





Daihatsu Mira L5

Dan yang pastinya Kancil ini akan terus jadi model
popular untuk modifikasi murah di negara kita , tapi tahukah
anda bahawa Daihatsu Ceria di Indonesia spesifikasi nya
sama dengan Perodua Kancil di negara kita . Begitu
juga Daihatsu Boon serupa dengan Perodua MYVI di negara
kita .




Satu hari nanti modifikasi Malaysia akan jadi macam ni
insyaallah ...

( Posting ini lebih kepada tak ada idea punya posting ,
jadi jangan heran kalau aku merapu )





.


Orang kita kreatif apa ?


Influenza A H1N1 adalah penyakit respiratori akut yang berjangkit di kalangan babi dan disebabkan oleh virus influenza A.

Di kalangan babi, virus ini tersebar melalui titisan air pernafasan dan hubungan secara langsung atau tidak langsung. Ia juga boleh tersebar melalui babi yang asimptomatik (tidak mempunyai sebarang gejala penyakit tetapi membawa virus Influenza A H1N1) - Kementerian Kesihatan Malaysia

Wabak selsema Babi @ H1N1 kini menular dengan
teruknya di dunia . Setiap hari angka kematian akibat
wabak ini semakin meningkat tidak kira di negeri kita
, malah negara dan negara2 lain .

Bagi aku peningkatan ini agak merbahaya , simptom
demamnya agak serupa dengan demam biasa , jadi kita
tidak sedar kita telah dijangkiti kecuali dengan pengesahan
doktor . Apa yang digalakkan oleh pakar perubatan ialah
untuk mengelak bersentuhan , selalu mencuci tangan
mengelakkan diri dari tempat yang sesak dan memakai
topeng keselamatan .



Pemakaian topeng ini secara tidak langsung telah
menyumbangkan satu trend kepada rakyat kita , sekali lagi aku
pinjam gambar dari google untuk menunjukkkan
betapa kreatifnya rakyat kita , membuat satu
benda yang membosankan menjadi menarik .



Dan ini antara sample yang boleh digunakan , mana lah tahu
nak berkreativiti mencantikkan topeng2 anda hahaha , aku tak
kisah yang lain jangan sahaja yang pertama dari kanan bahagian
bawah , yang itu HARAM hahahaa .

Ini adalah langkah yang disarankan untuk membendung gejala
ini . Wajar kita ambil kira sebagai panduan .

• Jika anda batuk atau bersin:

• Tutup hidung dan mulut anda dengan tisu atau sapu tangan

• Buang tisu yang telah digunakan di bakul sampah

• Basuh tangan dengan sabun dan air bersih

• Amalkan kebersihan diri. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air, terutamanya selepas anda batuk. Pembersih tangan berasaskan alkohol juga boleh digunakan.

• Elakkan berhubung rapat dengan mereka yang sakit.

• Jika anda sakit kerana selesema, duduk di rumah dan hadkan hubungan dengan orang lain bagi memastikan anda tidak menjangkiti mereka. Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut anda.

• Segera dapatkan rawatan di kemudahan kesihatan berdekatan sekiranya anda mengalami tanda dan gejala penyakit ini setelah pulang dari negara atau kawasan yang dijangkiti Influenza A H1N1.


lindungi diri anda di tempat berisiko tinggi seperti di tempat awam

Sunday, August 16, 2009

Zidane, Platini, Rooney: Alex McLeish puts United wonder Wayne among world's best

Wayne Rooney was last night placed in the same bracket as world greats Zinedine Zidane and Michel Platini after his goal gave Manchester United victory.

The compliment came from Birmingham manager Alex McLeish after Rooney's first-half strike ensured that Sir Alex Ferguson's champions got their title defence off to a winning start.

Playing through the middle as a central striker now that Cristiano Ronaldo has left the club, Rooney has been challenged by United manager Sir Alex Ferguson to score 25 goals this season.

Wayne Rooney

Natural footballer: Wayne Rooney

Afterwards McLeish said: 'Every so often natural footballers come along. You get players like Zidane and Platini and now there is Wayne Rooney.

'They are natural and so hard to play against. You can't really coach them. You can tell them a few things and talk to them about positional play, but that's about it.'

Rooney

You prepare to play against them but Rooney drops into pockets and it becomes very difficult to close him down.'

With Ronaldo part of the club's history, Ferguson has asked Rooney, Dimitar Berbatov and new signing Michael Owen to make up the difference.

The United manager said: 'Wayne is off to a flying start and he took his goal well. The header was a good one, but he reacted the right way by following up for the rebound.

'With his goal in the Community Shield last week, hopefully he is on the road to getting a significant total for us this season. He is capable of getting more than 20 goals for us. We know it's not impossible for the boy and hopefully he will do that.

'It will be great if we can get three strikers getting more than 20 goals each. They are capable of that. Some of our supporters are worried that we have not bought a megastar to replace Ronaldo and it is true that the competition will be fiercer this season, with Manchester City's owners raising the bar in the transfer market.

Banlieue 13 Ultimatum



Sekuel ceta Banlieue 13 @ District 13. Ceta ni kalau
nak dicari di Malaysia memang agak sukar , jadi sekarang
option terbaik ialah melalui download dari internet .
Dan berita gembiranya Zul dah download ceta nih dan
tak lama lagi akan sampai lah copy DVD nya ke tangan
aku . Bagus betul nasib aku ...

Aku dah nak Anti-Celcom !

Minggu baru di bulan Ogos kini mula
menjelma , tiada yang hebat selain ketibaan
bulan berkat , bulan Ramadan .. dan bila
tibanya bulan ini , maka berlumba-lumbalah
warga Miri yang beragama islam mencari rezeki
lebih berniaga makanan , pakaian , kuih muih dan
sebagainya . Yang pastinya bulan puasa ini aku
menanti Bubur Pedas handmade dari nenek ku
yang sedap gilaaa ... dan pastinya ragam orang berniaga
ini nanti akan aku selit sekali dalam posting ku yang
akan datang .

Hujung minggu ini aku lepak di rumah sahaja ,
memandangkan kegiatan luar tidak digalakkan kerana
H1N1 berleluasa , dan disebabkan faktor Dana dalam
bank yang tidak membenarkan aku membazir membuta
tuli hahahaa .. aku sempat menonton Shout Awards di
TV3 petang kelmarin dan satu result yang aku pertikaikan
ialah kemenangan Bunkface sebagai best band dan Breakthrough
awards kalau tak silap ... bagi aku they are just a new
band , belum layak untuk dapat anugerah begini , di mana
kah Estranged , Hujan yang mendapat album terbaik
dalam AIM , Butterfingers ataupun One Buck Shot . Mungkin
disebabkan faktor keremajaan yang memilih menyebabkan
mereka menang . Maklum lah kalau rakyat Malaysia yang
mengundi , faktor hensem antara yang jadi penyebab , bukan
nya bakat semata-mata ...

Last sekali untuk posting kali ini aku nak luahkan tak puas hati
aku pasal Celcom postpaid .. Setelah sekian lama aku ini
hanya membayar , baru aku sedar yang Celcom TIDAK provide
bil atau rekod penggunaan kita .. sebab nya begini , pada
Khamis yang lalu bil aku hanya dalam RM80 lebih tetapi
selepas aku guna servis GPRS sekejap pada malam ( Bukan
Peak Hours ) bil aku esok nya melambung hingga jadi RM188,
RM100 dia punya different tu , bagaimana boleh macam tu ,
walluwee ... aku pun naik angin dan call talian perkhidmatan
untuk check charge yang dikenakan , senang2 diorang cakap
bayar dahulu dan lepas tu boleh komplen . Wasial lah macam
ni .. So sekarang tak pasal2 aku punya line kena BAR ! sebab
exceed penggunaan . Aku tak tahupun aku punya 3G simcard
tak dapat broadband ...

Jadi aku tak dapat buat apa2 panggilan atau Sms hingga
hujung bulan sebab ekonomi aku meleset sekarang ni ..
Tak terdaya nak cover Bil telefon ... Agak2 nya kalau
aku guna RM100 tu untuk pekena LALAPAN boleh pengsan
tu wehhhh ... aaaarrggggghhhhh

Wednesday, August 12, 2009

Airport Miri dan MAS MYYAP , Orang-orang lama ...



PS - Trimas kepada Zulkarna kerana kasi aku pinjam ini video ,
Sayangnya aku hanya ada satu scene dalam banyak2
video ini hahaha .. Apa boleh buat

Lori atas Lori



1558 hrs Local time

Sebuah lori telah dibawa menggunakan
lori yang lain . Ini lori batu , yang bawa
lori trailer .. kalau dalam ceta Transformers
lori batu ni part of the Devastator
Decepticon punya robot , yang paling besar
dalam R.O.T.F , nama nya Long Haul .




The Devastator



Long Haul

Monday, August 10, 2009

Korn layan Lagu Nidji



Hahaha .. Tak gila apa Korn boleh ubah
konsep muzik dan bahasa .. respek lahhh

Bila Mufti dah Campur Tangan




Biasanya aku tak kisah dan aku sendiri pernah berazam
untuk tidak menulis pasal politik , tetapi aku tak
dapat mengelak untuk menyuarakan pendapat aku
tentang isu ini , soal replika Dato Seri Najib (DSN)
dan Dato Seri Anwar Ibrahim (DSA) .

Soal nya begini , Satu replika DSA setinggi 12.2 m telah
ditegakkan di kawasan Wisma Keringat , Batu Caves
Selangor D.E , perlu aku ingatkan yang ini adalah satu
replika , bukannya patung yang dibina dengan duit dikumpul
oleh penyokong nya . Pihak PAS telah mengesahkan bahawa
sekiranya bukan patung ianya tidaklah menunjukkan
keberhalaan . Yang menarik nya mufti Perlis Dr Muhd
Asri Zainul Abidin mengatakan imej DSA menunjukkan
keberhalaan dan wajar dihapuskan dan seperti biasa
pihak UMNO pun menyatakan sokongan tak berbelah
bagi dengan perkara ini . So dengan relanya PKR membenarkan
imej beliau diturunkan .






Tidak lama kemudian satu benda ajaib berlaku , Replika besar
DSN dinaikkan beberapa ratus meter di depan patung besar
Dewa Muruga yang berwarna emas - di pintu masuk gua
Batu Caves - bersempena festival Satu Malaysia di situ selama
tiga hari sehingga Ahad. Aku pasti material yang digunakan
serupa , juga bukan patung . Pihak PKR tak minta apa-apa
cuma diorang mahu pendirian pihak pemuda UMNO serupa
dengan apabila replika DSA ditegakkan sebelum itu ... Yang
aku tahu penegakkan ini dibenarkan . Di manakah pendirian
Mufti Perlis dan
Penyokong UMNO sekarang ? Boleh fikirkan ?

Sepertimana yang aku mulakan tadi , aku tak layak nak
bercerita soal politik , tapi benda2 remeh yang melibatkan
agama ini membuat jiwa aku tak tenteram , bukan kerana
aku alim , rajin sembahyang tetapi aku keliru dengan pegangan
insan seperti Mufti ini ,seorang yang dihormati dalam soal
hukum halal haram agama . Pegangan orang yang berpolitik tak
payah nak kisah lah , diorang ikut resam , mana yang diorang
suka diorang ikut . Ini pendapat aku sahaja , tapi coba
pikirkan pendapat bukan islam tentang soal ini .. Itu sahaja
yang aku minta ..